English Bulgarian French German Italian Portuguese Romanian Russian Spanish Turkish

Login FormWho's Online

We have 26 guests online
Home Home
THE MAGIC POWER OF WATER AND PLANTS
Home
Written by Administrator   
Thursday, 03 March 2011 15:51

Welcome to Project "Angel Karaliichev" Strazhitsa

THE MAGIC POWER OF WATER AND PLANTS

МАГИЧЕСКАТА СИЛА НА ВОДАТА И РАСТЕНИЯТА

Така се казва проектът, по който от началото на учебната година работят ученици и учители от СОУ „Ангел Каралийчев” в партньорство с училище „Ататюрк” от град Алакати, Турция, училище „Реджина Маргарита” от град Анани, Италия, и Теоретична гимназия „Лупени” от град Лупени, Румъния. В този проект, защитен по предприсъединителната програма „Учене през целия живот”, сектор „Ян Коменски”, водещо е нашето училище, което на 21 ноември посрещна в Стражица своите партньори за една седмица. От Турция пристигнаха двама учители и пет ученици, от Италия – трима учители и двама ученици, от Румъния – четирима учители и седем ученици.

Целта на работата по проекта е участниците в него да осъзнаят, благодарение на това, което правят, че водата и растенията са от жизнена важност за всички страни, членове на Европейския съюз, независимо от техните различия в подхода при опазването на тези основни ресурси от съкровищницата на природата.

На 24 ноември в СОУ „Ангел Каралийчев” бяха представени резултатите от проучването на водоизточниците в регионите, в които се намират училищата на партньорите. Учениците четоха доклади и направиха презентации по темата „Магичната сила на водата” – първия етап от работата по проекта. На работна среща учителите обсъдиха въпроса „Как да повишим съзнанието на учениците за важността на водата?” В залата на Община Стражица зам.-кметът Верка Божкова приветства гостите и на всички предостави рекламни материали за общината, а инж. Паша Илиева, главен еколог, сподели мисли по въпроса за новите предизвикателства в областта на екологията и отговори на всички въпроси по темата.

В залите на Общинския детски комплекс гостите се запознаха с богатата дейност на децата в школите, кръжоците и групите по интереси. На всички бяха подарени детски творби от школата по художествена керамика. При голям интерес на 25 ноември в спортната зала на града премина Празникът на таланта с участието на всички партньори.

Много приятелства се родиха още в първите съвместни дни на работа по проекта. Гостите бяха разпределени в домовете на своите български приятели, преодоляваха успешно езиковите бариери и всички ученици се заканиха да наблегнат и на ученето на чуждите езици. Разделиха се със сълзи на радост и тъга, всеки прибави много електронни адреси в списъка с новите приятели. И се запали искрата за още по-задълбочена и интересна съвместна работа по втората част на проекта, посветена на магичната сила на растенията.


Last Updated on Thursday, 03 March 2011 16:03
 


Administrator Milko Kolev.